1000 µg = 1 mg. = 0,001 g. Zalm, (Atlantisch; Salmo salari) per 100 g.
* USDA databank op het internet
** Souci, Fachmann, Kraut; Food Composition And Nutrition Tabels Medpharm Scientific Publishers Stuttgart |
Zalm
Voor informatie over het eten van rauwe vis, klik hier
Zalm heet sake in Japanse restaurants, maar wel anders uitgesproken dan de sake rijstwijn.
Misschien denk je dat regelmatig rauwe zalm eten wel een dure gewoonte zal zijn, maar dat valt reuze mee, simpelweg omdat je niet zoveel zalm nodig hebt; minimaal 50 tot 100 gram per dag (Wat ongeveer 1˝ tot 4 Euro kost). Gelukkig hoef je niet elke dag naar de visboer, want je kan prima een groter stuk vis kopen en daar een paar dagen van eten. Als je de zalm of tonijn namelijk in de koelkast bewaart, is deze zeker nog 2.dagen lang vers genoeg.
Wat zalm betreft is er iets waar je specifiek op moet letten; sommige kweekzalm heeft een bleke ‘waas’, ruikt niet naar zalm en heeft een melkachtige smaak. Kweekzalm kan ook een ‘draderig’ zijn, zoals een slecht gerijpte avocado of mango. Bij een ‘normaal dieet’ is dit nooit een probleem, want als je de vis bakt, worden die ‘draden’ zacht, en merk je er niets van tijdens het eten. Als je de zalm echter rauw eet, geven die draden een naar gevoel in je mond, en is dat ‘melkachtige’ heel erg vies. Maak de visboer dus altijd goed duidelijk dat je de vis rauw gaat eten, en dat je een stuk wilt dat niet ‘draderig’ of ‘melkachtig’ is. Blijkt dit dan achteraf toch het geval te zijn, vertel dit dan de volgende keer aan de visboer, en zeg hem dat je deze keer toch echt graag een stuk wilt dat echt helemaal goed is. De aanhouder wint! Zo niet, dan ga je natuurlijk naar een andere visboer (als je het tenminste voor het kiezen hebt) De juiste zalm streelt je tong, is lekker vet en daardoor vol van smaak; eigenlijk lekkerder dan wilde zalm. Kan je maar geen goede zalm te pakken krijgen, dan kan je natuurlijk ondertussen wel rauw eigeel en tonijn eten.
Net als vrijwel al het dierlijke voedsel dat we bij een ‘normaal’ dieet dagelijks eten, kan ook kweekzalm helaas wel overblijfselen van groeihormonen bevatten. Alles wat op commerciële basis gekweekt of gefokt wordt krijgt namelijk groeihormonen of andere groeistoffen toegediend om meer geld te kunnen genereren. Hormonen hoef je namelijk niet perse in te spuiten; je kan ze ook gewoon door het voer mengen. Daarnaast kan ook kweekvis tot zes maanden later nog overblijfselen bevatten van stoffen (zoals antibiotica) die toegediend worden ‘om ziektes te vermijden’.
© 2005 Copyright Artists Cooperative Groove Union U.A. |