eekhoorntjes-
brood


hazelnoten
kokosnoot
macadamia-
noten

paranoten
walnoten

eigeel

coquilles
haring
makreel
oesters
surfmosselen
tonijn
zalm

vruchten

1000 µg = 1 mg. = 0,001 g.

Zalm, (Atlantisch; Salmo salari) per 100 g.

Daar waar er gegevens ontbreken, zijn deze niet onderzocht geworden

 

voedingsstof

gewichts-

eenheid

wilde
zalm*
wilde
zalm**
kweek-
zalm*
eiwit
g
20
20
20

eiwitkwaliteit

 
36%
45%
36%
vet
g
6
14
11
omega-3 vetzuren
g
2
4
2

alfa-linoleenzuur (LNA)

mg
295
551
94

.               eicosapentaeenzuur (EPA)

mg
321
709
618

docosapentaeenzuur (DPA)

mg
287
438
 

docosahexaeenzuur (DHA)

mg
1115
2150
1293
goede cholesterol
mg
55

44

59

vitamines
vitamine B1
µg
226

170

340
vitamine B2
µg
380

170

120
vitamine B3
µg
7860

7500

7505
vitamine B5
µg
1664

1000

1380
vitamine B6
µg
818

980

637
vitamine B9
µg
25

3

26
vitamine B12
µg
3

3

3
vitamine A
µg
12

41

15
vitamine D
µg
 

16

 
vitamine E
µg
 

2200

 
mineralen
calcium
mg
12

13

12
ijzer
mg
0,8

1

0,4
magnesium
mg
29

29

28
fosfor
mg
200

266

233
kalium
mg
490

371

362
natrium
mg
44

51

59
zink
mg
0.6

0,8

0,4
koper
µg
250

200

49
mangaan
µg
16

14

15
nikkel
µg
 

2

 
fluoride
µg
 

30

 
jodium
µg
 

34

 
borium
µg
 

40

 
silicium
µg
 

500

 
selenium
µg
37

26

37

 

* USDA databank op het internet

 

** Souci, Fachmann, Kraut; Food Composition And Nutrition Tabels

Medpharm Scientific Publishers Stuttgart



Zalm

 

 

 Voor informatie over het eten van rauwe vis, klik hier

 

 

Zalm heet sake in Japanse restaurants, maar wel anders uitgesproken dan de sake rijstwijn.

 

Misschien denk je dat regelmatig rauwe zalm eten wel een dure gewoonte zal zijn, maar dat valt reuze mee, simpelweg omdat je niet zoveel zalm nodig hebt; minimaal 50 tot 100 gram per dag (Wat ongeveer 1˝ tot 4 Euro kost). Gelukkig hoef je niet elke dag naar de visboer, want je kan prima een groter stuk vis kopen en daar een paar dagen van eten. Als je de zalm of tonijn namelijk in de koelkast bewaart, is deze zeker nog 2.dagen lang vers genoeg. 

 

Wat zalm betreft is er iets waar je specifiek op moet letten; sommige kweekzalm heeft een bleke ‘waas’, ruikt niet naar zalm en heeft een melkachtige smaak. Kweekzalm kan ook een ‘draderig’ zijn, zoals een slecht gerijpte avocado of mango. Bij een ‘normaal dieet’ is dit nooit een probleem, want als je de vis bakt, worden die ‘draden’ zacht, en merk je er niets van tijdens het eten. Als je de zalm echter rauw eet, geven die draden een naar gevoel in je mond, en is dat ‘melkachtige’ heel erg vies. Maak de visboer dus altijd goed duidelijk dat je de vis rauw gaat eten, en dat je een stuk wilt dat niet ‘draderig’ of ‘melkachtig’ is. Blijkt dit dan achteraf toch het geval te zijn, vertel dit dan de volgende keer aan de visboer, en zeg hem dat je deze keer toch echt graag een stuk wilt dat echt helemaal goed is. De aanhouder wint! Zo niet, dan ga je natuurlijk naar een andere visboer (als je het tenminste voor het kiezen hebt) De juiste zalm streelt je tong, is lekker vet en daardoor vol van smaak; eigenlijk lekkerder dan wilde zalm. Kan je maar geen goede zalm te pakken krijgen, dan kan je natuurlijk ondertussen wel rauw eigeel en tonijn eten.

 

Net als vrijwel al het dierlijke voedsel dat we bij een ‘normaal’ dieet dagelijks eten, kan ook kweekzalm helaas wel overblijfselen van groeihormonen bevatten. Alles wat op commerciële basis gekweekt of gefokt wordt krijgt namelijk groeihormonen of andere groeistoffen toegediend om meer geld te kunnen genereren. Hormonen hoef je namelijk niet perse in te spuiten; je kan ze ook gewoon door het voer mengen. Daarnaast kan ook kweekvis tot zes maanden later nog overblijfselen bevatten van stoffen (zoals antibiotica) die toegediend worden ‘om ziektes te vermijden’.
Met z’n allen zullen we dus ‘biologisch’ gekweekte zalm moeten gaan eisen.

 

 

© 2005 Copyright Artists Cooperative Groove Union U.A.





or without frames: