1000 µg = 1 mg. = 0,001 g.
* USDA databank op het internet
** Souci, Fachmann, Kraut; Food Composition And Nutrition Tabels Medpharm Scientific Publishers Stuttgart |
Makreel
Voor informatie over het eten van rauwe vis in het algemeen, klik hier
Makreel is duidelijk minder lang houdbaar dan zalm en tonijn; waar je (afhankelijk van de versheid) er wel drie dagen achterelkaar van kan eten, moet je de makreel van de visboer gelijk dezelfde dag opeten. Vandaar dat makreel als sashimi in een Japans restaurant (Saba), als het al niet gerookt is, op z'n minst gemarineerd en licht gezouten is. Sommige mensen kunnen allergisch reageren op makreel vanwege de specifieke aminen die het bevat. De smaak van rauwe makreel lijkt een beetje op die van haring, maar dan subtieler en zachter. Amerikaanse makreel (Scombermorus cavalla) heet in Japanse restaurants Hawara. Sawara is Spaanse makreel (Scombermorus maculatus). De makreel zoals wij die kennen is Atlantische makreel (Scomber scombrus)
Horsmakreel is kleiner en helemaal geen familie van bovengenoemde makreel, maar heet nou eenmaal zo. Als Aji in Japanse
restaurants is de horsmakreel
gemarineerd in azijn. |
Horsmakreel (Trachurus trachurus), per 50 g. **
20 g. eiwit (eiwitkwaliteit 45%) 4 g. vet
460 mg. omega-3 (170 mg EPA; 290 mg DHA)
12 µg. vitamine A 140 µg. vitamine B1 140 µg. vitamine B2 3 mg. vitamine B3 6 µg. vitamine B12
64 mg. natrium 360 mg. kalium 239 mg. fosfor 120 mg. chloor 190 µg. koper 660 µg. zink 48 µg. jodium 47 µg. selenium |
* USDA databank op het internet
** Souci, Fachmann, Kraut;
Food Composition And Nutrition Tabels
Medpharm Scientific Publishers Stuttgart
© 2005 Copyright Artists Cooperative Groove Union U.A.