eekhoorntjes-
brood


hazelnoten
kokosnoot
macadamia-
noten

paranoten
walnoten

eigeel

coquilles
haring
makreel
oesters
surfmosselen
tonijn
zalm

vruchten

1000 µg = 1 mg. = 0,001 g.

 

Makreel, per 100 g.

Daar waar er gegevens ontbreken, zijn deze niet onderzocht geworden

 

voedingsstof

gewichts-

eenheid

Atlan-

tische

makreel

** + *

Spaanse makreel

*

 

Ameri-

kaanse

makreel

*

 

eiwit
g
19
19
20

eiwitkwaliteit

 
42%
40%
36%
vet
g
12
6
2
omega-3 vetzuren
g
2
1
0

alfa-linoleenzuur (LNA)

mg
250

34

 

          eicosapentaeenzuur (EPA)

mg
629
329
136

docosapentaeenzuur (DPA)

mg
127
101
 17

docosahexaeenzuur (DHA)

mg
1120
1012
177
goede cholesterol
mg
76

76

53

vitamines
vitamine B1
µg
130

130

100
vitamine B2
µg
360

170

476
vitamine B3
µg
7500

2300

8590
vitamine B5
µg
460

750

839
vitamine B6
µg
630

400

442
vitamine B8 (biotine)
µg
4

 

 
vitamine B9
µg
1

1

8
vitamine B12
µg
9

2

16
vitamine A
µg
100

30

218
vitamine D
µg
 4

 

 
vitamine E
µg
 1250

690

 
vitamine K
µg
 5

0,1

 
mineralen
calcium
mg
12

11

31
ijzer
mg
1

0,4

1,8
magnesium
mg
30

33

32
fosfor
mg
244

205

248
kalium
mg
396

446

435
natrium
mg
95

59

158
zink
mg
0,6

0,5

0,6
koper
µg
160

55

26
mangaan
µg
37

14

5
nikkel
µg

1

 

 
chloor
µg

140

 

 
fluoride
µg
30

 

 
jodium
µg
49

 

 
borium
µg
75

 

 
broom
µg
449

 

 
vanadium
µg
0,3
 
aluminium
µg
3
 
selenium
µg
39

37

37

 

* USDA databank op het internet

 

** Souci, Fachmann, Kraut; Food Composition And Nutrition Tabels

Medpharm Scientific Publishers Stuttgart




 

 

Makreel

 

 

 

 Voor informatie over het eten van rauwe vis in het algemeen, klik hier 

 

Makreel is duidelijk minder lang houdbaar dan zalm en tonijn; waar je (afhankelijk van de versheid) er wel drie dagen achterelkaar van kan eten, moet je de makreel van de visboer gelijk dezelfde dag opeten.

Vandaar dat makreel als sashimi in een Japans restaurant (Saba), als het al niet gerookt is, op z'n minst gemarineerd en licht gezouten is.

Sommige mensen kunnen allergisch reageren op makreel vanwege de specifieke aminen die het bevat.

De smaak van rauwe makreel lijkt een beetje op die van haring, maar dan subtieler en zachter.

Amerikaanse makreel (Scombermorus cavalla) heet in Japanse restaurants Hawara

Sawara is Spaanse makreel (Scombermorus maculatus).

De makreel zoals wij die kennen is Atlantische makreel (Scomber scombrus)

 

 

 

  Horsmakreel is kleiner en helemaal geen familie van bovengenoemde makreel, maar heet nou eenmaal zo. 

Als Aji in Japanse restaurants is de horsmakreel gemarineerd in azijn.

 

Horsmakreel (Trachurus trachurus), per 50 g. **

 

   20  g.      eiwit  (eiwitkwaliteit 45%)

      4  g.      vet

 

460 mg.  omega-3  (170 mg EPA; 290 mg DHA)

 

   12  µg.  vitamine A

140  µg.  vitamine B1

140  µg.  vitamine B2

      3 mg.  vitamine B3

      6  µg.  vitamine B12

 

   64 mg.  natrium

360 mg.  kalium

239 mg.  fosfor

120 mg.  chloor

190  µg.  koper

660  µg.  zink

   48  µg.  jodium

   47  µg.  selenium

 

* USDA databank op het internet

 

** Souci, Fachmann, Kraut; 

Food Composition And Nutrition Tabels

Medpharm Scientific Publishers Stuttgart

 

 

 

 

© 2005 Copyright Artists Cooperative Groove Union U.A.




or without frames: